Recenzie Și munții au ecou- Khaled Hosseini

Și munții au ecou recenzie

Nu este prima carte citită de Khaled Hosseini. Este a3-a și asta cred că spune totul despre cât de mult îmi place acest autor. Merită citită din plin! De ce? Pentru că Și munții au ecou de Khaled Hosseini este o carte cutremurătoare.

Cine este autorul? Ce cărți am mai citit scrise de el?

Autorul este de origine afgană, însă locuiește în America de zeci de ani. De profesie, este de fapt medic. Din păcate, nu mai practică medicina de ani buni.

Romanele sale sunt bazate pe întâmplări inspirate din Afganistan, țara sa de origine.

Anterior am citit Vânătorii de zmeie după care s-a făcut și un film și Splendida cetate a celor o mie de sori de care vă voi vorbi în curând. M-au fascinat ambele.

Prezentare Și munții au ecou de Khaled Hosseini

Și munții au ecou recenzie

Editura: NICULESCU

Nr. pagini: 416

Gen: Beletristică- literatură universală

An apariție: 2013

Cartea este scrisă pe capitole numerotate. Înainte de începerea fiecăruia apare un reper temporal- anotimp și an.

Recenzie Și munții au ecou de Khaled Hosseini 

Momentul în care am început să citesc cartea a fost foarte potrivit- plecam într-o vacanță la munte. Cum cartea se numește Și munții au ecou, a fost mediul potrivit pentru niște poze.

Cartea este diferită de celălalte 2 romane ale sale atât din punctul de vedere al structurii, cât și a modului în care acesta povestește acțiunea.

Fiecare capitol în parte, are un alt narator- ales dintre personajele cărții.

Cartea începe printr-o poveste cu morală, spusă de un tată pentru cei 2 copii ai săi. Această povestire este extrem de profundă și emoționantă. Vă las poze cu toată povestirea aici, deoarece mi se pare minunată și că aveți extrem de multe de învățat din ea. Dacă veți citi cartea, veți observa că acțiunea romanului se învârte cumva în jurul acesteia și că practic povestea definește întreaga acțiune.



Sper că ați citit-o și că v-a plăcut! Povestioara este spusă de unul dintre personajele cărții- tatăl lui Pari și Abdullah.

O să vă prezint puțin personajele și cât mai pe scurt acțiunea care are loc:

Mama celor 2 copii moare, iar tatăl lor se recăsătorește cu Parwana cu care urmează să aibă un copil.

Parwana are un frate pe nume Nabi.

Nabi lucrează în casa unui bărbat bogat care se căsătorește cu Nila.

În urma unor situații pe care le puteți afla doar dacă veți citi cartea, Pari, fata cea mică a bărbatului care a spus povestea de la început, este luata de lângă fratele său Abdullah pe care îl iubea nespus și trimisă în casa Nilei pe care o va considera mamă.

Nila, din cauza unor circumstanțe nefericite ajunge să plece la Paris cu Pari care va crește acolo, nu în Afganistan.

După ani și ani, au loc diverse regăsiri și aflarea secretelor ascunse, datorită unor noi personaje apărute în joc. Pari află adevărul despre ea și pleacă în căutarea fratelui pierdut.

Acesta este un rezumat al rezumatului.

Cartea este extrem de profundă, pe mine m-a acaparat complet.

Povestea poate pare puerilă, dar vă asigur că în spatele tuturor acțiunilor fiecărui personaj se află diverse motive, diverse situații din trecut și suferințe care i-au îndemnat la aceste fapte.

Un roman emoționant și profund, din care veți putea afla multe lucruri despre tradițiile zonei, despre oamenii de acolo, dar și despre oameni în general. Puteți să vedeți ce fel influențează evenimentele din trecut oamenii, ce înseamnă pentru ei, cât de puternici sau slabi sunt. Ce înseamnă adevărata suferință. Ce înseamnă să știi să separi binele de rău și să nu te lași influențat de comportamentul mamei tale și să devii ca ea, ci să fii un om de 100 de ori mai bun. 

Care sunt acțiunile determinante a fiecărei fapte din cele de mai sus menționate?

De ce consider că am avut atât de multe de învățat din această carte?

Veți putea afla doar dacă veți citi.

Mi-a plăcut enorm:

  • faptul că fiecare capitol în parte a fost o povestire din partea unui alt personaj;
  • faptul că la final, nu ai simțit că povestea a fost incompletă, deoarece fiecare capitol te făcea să înțelegi și mai bine totul și îți răspundea întrebărilor pe care ți le-ai pus pe parcurs;
  • felul cum a fost scrisă cartea- structura și cât de profundă a fost;
  • să aflu atâtea detalii despre cultura lor și oamenii de acolo;
  • că am avut extrem de multe de învățaț din această carte;
  • faptul că a început cu acea povestire care reprezintă de fapt întreaga carte, dar sub o altă formă, cu alte personaje;

Toate romanele lui Khaled sunt extrem de cutremurătoare și profunde. Toate tratează subiecte sensibile și dureroase din viața oamenilor. Le recomand și pe celălalte 2 cu foarte mare drag!

Nu am vrut să vă povestesc mai multe deoarece v-aș fi dat mult prea multe detalii.

Sper că v-am stârnit curiozitatea cu povestioara de mai sus.

Cartea o găsiți pe www.libris.ro (link DIRECT către produs)

Voi ați citit cărți de acest autor? V-am stârnit interesul?

Posibil să-ți placă și

20 de comentarii

  1. Se pare ca aceasta carte te-a impresionat tare mult și asta ma face sa-mi doresc s-o citesc și eu. Nu prea-mi convine ca moare mama copiilor și sper sa pot trece peste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *