Când am primit cartea Pierduți în Cartierul Spaniol de Heddi Goodrich abia așteptam să o citesc. Doar după titlu știam că avea să fie ceva mai special cu această carte și așa s-a și dovedit a fi. Vă invit să citiți recenzia cărții și detaliile despre întâlnirea cu minunata Heddi Goodrich.
Pierduți în Cartierul Spaniol- Heddi Goodrich
Editura: Rao
Nr. pagini: 440
An apariție: 2019
Copertă: cartonată
Descriere oficială:
„Heddi studiază la Facultatea de Litere a Universității Orientale. Este
americancă. Pietro studiază geografia. Este italian. Ea este săracă și
nomadă. El este bogat și tradiționalist. Amândoi sunt străini într-un
oraș dens, plin de istorie și de viață: Napoli! Este dragoste la prima
vedere. O dragoste complicată și profundă, care îi pune la încercare în
toate modurile pe tinerii boemi. În adâncul galeriilor de sub oraș, dar
și pe culmile Vezuviului. Cartierul Spaniol este deopotrivă un labirint
atragator și un păpușar care conduce o scenă de iubire. Heddi Goodrich
are curajul să povestească o parte din propria dragoste studențească, pe
care mulți dintre cititori au trăit-o.”
Coperta acestei cărți este superbă!! Nu am avut niciodată o carte cu o copertă atât de frumoasă și de specială!
Recenzie Pierduți în Cartierul Spaniol- Heddi Goodrich
Am atât de multe să vă spun.. încât o să mă chinui ca să fac un articol destul de scurt. După cum bine știți, recenziile sunt subiective și redau perspectiva celui care a citit cartea. Nu sunt de specialitate ca să mă refer la datele tehnice legat de cum a fost scris romanul, dar am să vă spun prin ce experiențe și sentimente am trecut eu citit cartea și cum am văzut eu lucrurile dincolo de rânduri.
O călătorie în Napoli
În primul rând, dacă iubești Italia și ești pasionat de ce oferă această țară, trebuie să citești această carte deoarece este ca o călătorie în Italia, mai exact o călătorie în Napoli. Eu nu am fost niciodată în Italia, dar mereu am crezut că îmi place ce poate oferi acest loc. Până să ajung acolo, am avut onoarea să citesc descrierile 100% reale ale autoarei, care a locuit în Napoli și care a rămas cu Napoli și cu tradițiile Italiei în suflet. Descrierile sunt foarte exacte, de la clădiri, până la străzi, oameni și tradiții, ceea ce te face să visezi cu ochii deschiși.
Structura cărții
Cartea este alcătuită din capitole care alternează între evenimentele care au avut loc în studenție și evenimentele care au loc în prezentul cărții- corespondența dintre cele 2 personaje principale.
Personal, sunt fană a acestui mod de scriere, deoarece îmi place să descopăr puțin din toate.
Subiectul
Cred că cumva se găsesc 2 subiecte care se echilibrează. Dragostea dintre Heddi și Pietro, dar și povestea despre Napoli, cu aspectul și tradițiile lui.
Povestea
Am atât de multe să vă spun aici… În primul rând, acțiunea principală are loc între Heddi, personajul principal feminin în care autoarea s-a transpus și Pietro, băiatul care va deveni iubitul ei. Cea mai mare parte din acțiune are loc în Napoli, respectiv în Cartierul Spaniol care există și în realitate.
Per total, dacă ești un iubitor de limba și literatura română și nu numai, vei savura frazele acestui roman care sunt scrise într-un mod artistic, literar.
Trecând de această paranteză, vreau să vă spun că relația celor doi este una tumultoasă. Începe timid, se continuă cu o iubire dificilă, ciudată, cumva neîmpărtășită 100% și se finalizează, așa cum veți descoperi din primele pagini, cu despărțirea celor doi.
Heddi și Pietro
Prin rândurile citite veți cunoaște povestea lor, cum s-au cunoscut, ce viață au dus, ce relații au avut cu prietenii și cu familia și ce evenimente le-a schimbat relația. De asemenea, este important de știut că cei 2 se află în studenție, un moment foarte important din viața oricărui om.
Familia lui Pietro este una foarte tradițională, care nu acceptă o relație înainte de căsătorie și nici ca fiul lor să fie cu Heddi, deoarece nu este fata dorită de ei. Părinții lui doresc ca el să se ocupe de pământurile lor și să se căsătorească cu o fată care îi poate oferi și ea pământuri la rândul ei.
Heddi are o familie libertină în gândire, care când îl întâlnesc pe Pietro îl plac din primele momente. Deși Pietro o aduce pe Heddi să îi cunoască părinții, nu o prezintă cum se cuvinte, se ascunde cât poate de părinți și nu îi arată afecțiune prea multă de față cu ei. De asemenea, mama lui nu o tratează corespunzător, deși ea încearcă să facă orice ca să îi intre în grații.
V-am dat aceste detalii ca să înțelegeți dificultățile prin care trece relația celor 2, ce atitudine are fiecare dintre ei în relație și cum ajung să treacă peste ele și ce fac, vă las pe voi să descoperiți.
Personal, mi se pare că Pietro așa cum spune și numele lui în traducere=piatră, este un om care stă neclintit în fața părinților, laș, care renunță la multe lucruri frumoase pe care le-ar fi putut împărtăși cu persoana iubită, ca să fie pe placul părinților.
Legătura Napoli- iubirea celor doi
Napoli este un labirint, un oraș în care te poți pierde cu ușurință, chiar dacă îl cunoști de mult timp. Este un loc în care te poți pierde nu numai fizic, ci și cu sufletul. Acest oraș din Italia este exact ca iubirea celor 2: întortocheat, tumultos, plin de iubire, dar și de -nereguli-.
Vezuviu
Heddi are pe parcursul romanului mai multe vise legate de Vezuviu, vulcanul care stă se erupă. Într-unul dintre ele, vulcanul erupe, ea este lângă el, dar parcă este blocată și nu poate pleca. Vrea să fie martora frumuseții eruperii lui. Acest moment poate fi cu ușurință asemănat cu povestea de dragoste a celor 2, unde lucrurile nu merg cum trebuie, sunt la limită, dar ea continuă să spere și crede că singura șansă este prin a înfrunta problemele.
Legenda
Heddi, o persoană cultă, amintește de Povestea Labirintului din Crossos, unde Tzeu, fiul regelui Atenei este îndrăgostit de fiica lui Minos, intră în labirintul păzit de minotaur cu un ghem de ață dat de iubita sa pentru a nu se pierde, câștigă, dar o părăsește pe iubita sa când aceasta doarme.
Vă las pe voi să vedeți ce înseamnă această legendă pentru povestea celor 2.
Alte personaje- Sonia, Luca, Gabrielle și alții
Personajele au în jur prietenii, iar Pietro îl are și pe fratele său, Gabrielle. Inițial Heddi locuiește cu prietenii săi, care apar în carte ca niște personaje secundare, dar importante pentru Heddi, care pe parcursul acțiunii se gândește constant la prietenii ei. Ea ajunge să se mute din casa în care locuia cu alți studenți- adică prietenii ei, abia când tavanul casei în care stăteau se prăbușește la propiu peste ei. Lucru care are inclusiv o interpretare literară- este momentul cheie în care ea se mută cu Pietro, punct de plecare al accentuării relației lor, dar și a evenimentelor ce urmează.
Mail-urile celor doi
Ne dăm seama din mail-urile trimise de cei doi că dragostea lor nu s-a terminat total, deși au alte vieți acum, iar Heddi este în Noua Zeelandă. Vă las pe voi să descoperiți cum se termină povestea celor doi și dacă Pietro a reușit să se maturizeze emoțional și să renunțe la părinții lui pentru a își trăi propia viață.
Titlul- Pierduți în Cartierul Spaniol
Face referire la faptul că personajele se pierd atât la propiu, cât și la figurat prin Cartierul Spaniol. Nu știu ce se întâmplă de fapt și ce vor de la viață. Așa că se află într-o continuă căutare de sine.
Sunt multe altele de spus, dar mă opresc aici. Vă las pe voi să descoperiți toate substraturile relațiilor dintre personaje și atât subsolurile, cât și înălțimele orașului Napoli.
La momentul postării, cei de la Rao au un preț foarte bun al cărții:
Vezi carte Editura Rao
Întâlnire cu Heddi Goodrich- Conferință Editura Rao
Am avut fericita ocazie să o întâlnesc pe Heddi Goodrich. Nu vă pot spune în cuvinte ce om minunat este. Este o prezență foarte primitoare și caldă, cu o voce blândă și un om pregătit să te asculte și să îți răspundă la întrebări.
La conferința susținută a povestit mai multe despre creația ei, ce a însemnat pentru ea și ce înseamnă anumite elemente din roman: spre exemplu inclusiv ea a spus că Pierduți în Cartierul Spaniol este despre a te pierde într-un labirint, așa cum Napoli este ca un labirint inclusiv din punct de vedere al construcției reale a orașului. Labirintul acesta este însă prezent și mai profund, în sufletul tău și este reprezentarea încercării de a te regăsi.
De asemenea, Heddi Goodrich a spus că romanul ei este despre aceste personaje aflate la limita dintre copilărie și perioada de adult, când totul este confuz și când trebuie să se regăsească.
Totodată, a mai menționat că o parte din evenimente sunt reale, că personajele au nume diferite, mai puțin numele ei, deoarece a vrut să se transpună cu adevărat în personaj și să simtă evenimentele la aceeași intensitate. Un alt element important menționat este faptul că visele despre Vezuviu, vulcanul din Napoli sunt adevărate.
Interacțiunea mea cu Heddi Goodrich
Am avut și eu ocazia să îi pun două întrebări. Aș fi vrut mai multe, dar de emoții nu am avut foarte multe cuvinte la mine. Nu este un om în fața căruia să te emoționezi, deoarece este foarte prietenoasă, doar că așa sunt eu cu orice persoană nouă.
Prima mea întrebare a fost: Cum te-au schimbat evenimentele reale prin care ai trecut și care sunt expuse și în carte?
Heddi Goodrich a spus în mare că, asemenea altor persoane orice eveniment din viata ta te schimbă cumva, dar aceste lucruri se văd consolidate în timp.
A doua mea întrebare a fost: Cât de mult din Napoli a rămas încă în sufletul tău?
Heddi Goodrich a spus faptul că Napoli este un oraș minunat, doar că nu este un oraș pe care și l-a dorit vreodată pentru viitorul ei și al copiilor ei deoarece este un loc foarte dificil, întortocheat. Dar că a marcat niște ani foarte importanți din viața ei și că îi place orașul în sine, care este ca o metaforă a vieții și de asta nu îl poate lăsa să plece din sufletul ei. Este ca un exemplu de călătorie complicată prin viață, dar în același timp este un loc fizic, pe care îl poate vizita.
Cam atât am reușit să fac cu mica mea experință. Aș putea să vă spun mult mai multe despre ea, dar nu m-aș mai fi oprit.