Recenzie Pacienta tăcută- ALEX MICHAELIDES, libris.ro

recenzie pacienta tăcută

Am avut marea bucurie ca la Danube Bloggers Meets, cei de la Libris să ne fie sponsori. În acest fel mi-am putut îndeplini marea dorință să citesc Pacienta tăcută de Alex Michaelides. Desigur, dorința mea de a o citi a venit din marea de oameni care o recomandau și care au fost practic obsedați de această carte. Vă invit să vedeți părerea mea despre ea. Fără spoilere, promit!

Vă vine să credeți că Pacienta tăcută este o carte iubită într-adevăr de toți cititorii ei? Eu eram în dubii. În general nu îmi place să citesc ce e foarte popular, dar aș fi făcut o mare greșeală dacă nu o făceam!

Această carte este o un thriller perfect! Alex Michaelides s-a întrecut pe sine însuși prin creativitatea de care a dat dovadă având în vedere firul acțiunii, dar este de apreciat și stilul de scriere care face opera ușor de citit.

Cine este Alex Michaelides? Date generale despre Pacienta tăcută- pe scurt

Pentru că nu îmi place să vă plictisesc cu astfel de date, am să vă las aici o poză cu informațiile pe scurt despre el.

Prin urmare, fiind de meserie regizor nu este o uimire creativitatea de care dă dovadă prin scrierea acestei cărți!

Date generale

Număr de pagini: 368

Editura: Editura LITERA

Colecție: Buzz Books

Titlu original: The Silent Patient

Traducător: Dana Ligin Ilin

Cam acestea sunt datele generale de minim interes din punctul meu de vedere. Acum să trecem la lucruri mult mai interesante.

Recenzie Pacienta tăcută- Alex Michaelides

Descrierea cărții – Pacienta tăcută

Preluată de pe Libris:

Viața Aliciei Berenson este aparent perfectă. Pictoriță renumită, căsătorită cu un fotograf de modă, ea trăiește într-o casa superbă, cu vedere spre parc, într-una dintre zonele cele mai dorite din Londra. Într-o seară, soțul ei Gabriel se întoarce acasă târziu de la o ședință foto, iar Alicia îl împușcă de cinci ori în față și apoi rămâne tăcută mai mulți ani. Refuzul Aliciei de a vorbi sau de a da orice fel de explicații transformă o tragedie domestică în ceva mult mai teribil, un mister care captează imaginația comunității și o face pe Alicia celebră.

Prețul tablourilor sale crește astronomic, iar ea, pacienta tăcută, este ascunsă de tabloide și de lumina reflectoarelor la The Grove, un spital psihiatric de maximă securitate din nordul Londrei. Theo Faber este un psihoterapeut care a așteptat multă vreme oportunitatea de a lucra cu Alicia. Hotărârea lui de a o face să vorbească și să dezvăluie misterul motivului pentru care și-a împușcat soțul îl poartă pe un drum plin de primejdii – o căutare a adevărului care amenință să-l distrugă…

Atașez și două impresii ale persoanelor celebre:

  • O povestire inteligentă, sofisticată, încărcată cu suspans real – un roman foarte bun conform tuturor standardelor. – Lee Child
  • Thriller-ul perfect. Nu am putut literalmente să îl las din mână – A. J. Finn

Părerea mea despre Pacienta tăcută

Sinceră să fiu, cartea m-a pus pe gânduri din momentul în care i-am văzut coperta. Mi-a transmis anumite sentimente pe care nu le pot descrie exact. Imaginația mea vede o tăietură de cuțit/o hârtie ruptă interpretată ca o durere sfâșietoare.

Trebuie să recunosc că dincolo de subiectul în sine am apreciat la această carte faptul că este rezistentă prin paginile groase și că are scrisul mai mare decât majoritatea cărților, ceea ce o face accesibilă spre citire pentru mai multe persoane. 
recenzie pacienta tăcută

De la primele pagini cartea te introduce într-un univers unic, special, care te face deja să îți pui întrebări în legătură cu ceea ce se întâmplă. Nu e ca și cum te introducere în acea lume a poveștilor de copii, dar orice carte are ceva a ei și dacă te ajuți de imaginație, vei simți că trăiești odată cu personajele.

De la prima pagină descoperim că Alicia ținea un jurnal, dar nu de foarte mult timp. Odată cu apariția unor momente stranii în viața ei, când se simțea urmărită, a început să scrie despre aceste lucruri. Dacă acest jurnal va avea vreo însemnătate sau nu, vă las pe voi să descoperiți pe parcurs.

Ce cred eu despre stilul autorului și despre structura cărții

Stilul autorului de a scrie este unul ușor de citit și de înțeles, cel puțin așa a fost pentru mine. Am citit cartea rapid, în 2-3 zile având în vedere că pe atunci încă aveam timpul ocupat cu mersul la facultate. Acest lucru s-a datorat și faptului că m-a ținut în suspans și doream să aflu mai repede ce se întâmplă, dar și datorită faptului că autorul a ne ajută prin faptul că stilul lui este unul ușor de citit, ceea ce îți permite să termini și cartea într-un timp mai scurt.

Cartea este scrisă pe mai multe planuri- din trecut și din prezent, dar și din perspectiva Aliciei pe de-o parte și a lui Theo Faber pe de altă parte. Mie îmi plac aceste interschimbări între planurile povestirii și mă țin de obicei și mai mult în suspans.

Pacienta tăcută a fost pentru mine o carte de mister în adevăratul sens al cuvântului?

pacienta tacuta

DA!! Una peste alta.. autorul a reușit să se joace cu minte mea mai mult decât mă puteam aștepta. Pe parcurs ce citeam cartea aveam impresia că lucrurile stau total altfel, aveam n scenarii în cap, n idei, de multe ori chiar credeam că am elucidat misterul. 

Totul, ca la final să îmi dau seama că absolut nimic din ce am crezut eu nu este real. Ăsta este și motivul pentru care mi-a plăcut atât de mult această carte. S-a jucat cu mintea mea atât de mult, eu fiind obișnuită să analizez ceea ce citesc destul de intens, încât am iubit-o și mai mult în momentul în care am văzut că a reușit asta cu brio și că nu mi-am dat nici măcar o secundă seama de ceea ce urma să se întâmple.

Ce mi-a plăcut și ce m-a determinat să fiu atât de curioasă cu ceea ce urma să se întâmple

Alicia.. ce e cu ea?

Alicia este găsită într-un mod ciudat, descris tulburător în carte, alături de soțul ei împușcat în cap de 5 ori. Este închisă într-un spital de psihiatrie deoarece s-a dovedit că nu este în deplinătatea facultăților mintale, mai ales prin faptul că refuză să vorbească. Ea era o pictoriță de succes, dar nimeni nu a încercat să o ajute să își revină printr-o terapie prin pictură. Cu toate acestea, ea crează un tablou care o reprezintă pe ea în momentul crimei- un autoportret.

„E surprinsă în timp ce pictează- și totuși pânza e albă, la fel ca expresia sa. Are capul întors peste umăr și privește țintă la noi. Cu gura deschisă, cu buzele desfăcute, mută.”

Cumva, totul se învârte în jurul Legendei Alcestei. Dați o căutare pe google să o citiți, în momentul în care dați de ea în carte. Veți vedea o asemănare la prima vedere, iar mai apoi, pe parcurs ce o citiți o să descoperiți mai multe!

Nu a spus nimic, nimănui. Nici de ce, nici cum, nici.. nimic. Pentru toți cei din afară, cei doi- Alicia și soțul ei duceau o viață perfectă- erau fericiți și bogați. Vă las pe voi să descoperiți mai multe. Dar sper că citatul anterior vă face să doriți să citiți cartea. Astfel de descrieri tumultoase, intrigante se găsesc pe tot parcursul operei. 

Theo Faber… ce e cu el?

Theo Faber, psihoterapeut, intervine după ani de zile când face tot posibilul să se angajeze la The Grove ca să descopere de ce Alicia nu vrea să vorbească și să o ajute să își recapete dorința de a vorbi și de a povesti.Încearcă orice metodă, inclusiv să afle de la prieteni și rude informații despre ea. Dar să nu uităm că încă din descrierea cărții aflăm că fără să știe și fără să vrea, pe parcursul acestui demers, Theo, care avea și el o soție pe care o iubea foarte mult, va ajunge să dea multe lucruri peste cap.

Prin urmare, ceea ce v-am zis mai sus și următoarele întrebări pe care mi le-am pus pe parcurs, m-au determinat să citesc cât mai repede posibil cartea.

Întrebări la care te las pe tine să găsești răspunsul în carte și care m-au determinat să citesc cartea dintr-o răsuflare:

  • De ce Alicia refuza să vorbească?
  • De ce a ales această metodă de apărare în fața a ceea ce s-a întâmplat și nu alta?
  • Reușește Theo să o facă să vorbească?
  • Se va descoperi până la urmă ce s-a întâmplat cu adevărat?
  • De ce a făcut asta Alicia?
  • Este pentru Theo, Alicia, o metodă de își arăta că poate să facă ca psihoterapeut ceea ce alții nu au reușit?
  • Așa cum aflăm din descriere, Theo chiar va da drumul la unele intrigi? Va avea probleme din cauza a ceea ce face?
  • Celelalte personaje care apar pe parcurs, nu apar nici ele degeaba. Ce rol au?
  • Care e finalul?

Finalul cărții- un alt lucru paradoxal, care te face să iubești cartea

Nu este un spoiler, promit! Voiam doar să vă spun că are final deschis. Și deși m-a uimit total finalul, nu este unul închis. Este total opus așteptărilor, dar în același timp cititorul rămâne cu multe întrebări fără răspuns. Va trebui să îți pui imaginația în lucru!

Pacienta tăcută- Pentru cine recomand această carte?

Desigur, o recomand tuturor iubitorilor de thrillere și cărți de mister. De asemenea, consider că este o carte care poate fi citită cu ușurință de orice tip de cititor. Se citește ușor și este plină de suspans. Cine nu ar iubi o astfel de carte? Eu sunt un cititor universal, spre exemplu.

Nota: 5/5, fără nici măcar un singur dubiu!

recenzie pacienta tacuta

Am citit thrillere mai bune de atât? Nici nu contează! Poate pentru unii a fost prea simplu scrisă, dar pentru mine a fost ceea ce trebuie! Și nu numai pentru mine! Puteți verifica recenziile de pe Libris să vedeți cât de multe persoane au adorat această carte!

Aveți link direct către carte! De asemenea, îi puteți susține pe cei de la Libris, care mereu ne fac ziua mai frumoasă, pe Instagram și pe Facebook!

Tu ai citit Pacienta tăcută?

 

 

 

 

Posibil să-ți placă și

22 de comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *