M-a atras această carte în primul rând datorită faptului că are tematică medicală. De asemenea, am ales să o cumpăr și pentru faptul că prezintă subiecte adevărate, cu ajutorul cărora mi-am putut îmbunătăți cultura generală/medicală. Pentru că este o carte care merită citită, am ales să vă prezint și vouă Recenzie NICOLAE C. PAULESCU Omul și opera sa de dr. Constantin Angelescu.
Cine a fost Nicolae C. Păulescu?
Sper că acest mare doctor și om de știință nu a fost dat uitării și încă se știe că a fost un om de excepție, care a descoperit și izolat insulina, fabricând și tratamentul pentru diabet zaharat, o boală care provoca moartea multor oameni acum mai mult de 100 de ani.
Acesta a trăit între anii 1869-1931, descoperind insulina undeva în intervalul 1915-1918, activitatea de cercetare asupra pancreasului fiindu-i oprită de venirea războiului în România. După război acesta revine asupra cercetărilor sale și în 1921 publică articole în care își prezintă descoperirea- hormonul antidiabetic-insulina și efectele sale în organismul diabetic.
Recenzie NICOLAE C. PAULESCU Omul și opera sa de dr. Constantin Angelescu
Cine a fost Nicolae Paulescu conform cărții și de ce este atât de cunoscut?
În carte veți găsi toate detaliile despre viața acestuia de la copilărie până la deces, detalii cu care eu nu am să vă plictisesc. Am să vă spun doar că a reușit să fie apreciat de lumea medicală internațională mai mult decât de cea din propia țară.
A studiat în Franța, iar el a decis să vină în România după câțiva ani, deși condițiile de aici nu erau deloc bune. Cei din Franța l-au rugat să rămână deoarece pierdeau un mare om și i-au păstrat ușile deschise întodeauna, pentru o eventuală reîntoarcere. Acesta a rămas în România pentru a se descurca în această lume crudă și fără corectitudine, deși putea avea totul în Franța.
A fost profesor de fiziologie la Facultatea de Medicină din București unde a fost acceptat cu greu, deși România pe atunci nu avea oameni așa minunați ca el și buni oameni de știință (dar, ca întotdeauna primau cei care cotizau corespunzător sau aveau familii „bune”).
I s-a oferit un laborator mic și insuficient dotat. Laborator în care își ținea orele cu drag și unde a făcut unele din cele mai mari descoperiri ale lumii. (Țin să reamintesc că cei din Franța îi ofereau absolut tot ce avea nevoie, la cele mai superioare condiții.)
Era un profesor de temut. Nu conta cine ești. Trebuia să înveți absolut totul.
Practic, Nicolae Paulescu a fost un medic și un om de știință extraordinar, care a ales să trăiască mizer în România, unde nu a fost apreciat niciodată, în loc să se ducă acolo unde îi era mai bine. S-a descurcat mereu cu ce a avut, fără să se plângă. Acesta este și motivul pentru care toată viața a întâmpinat doar greutăți.
Nr. pagini: 294
Editura:Vremea București
Anul publicării: 2009
Autor: dr. Constantin Angelescu- nepot al savantului Nicolae Paulescu
De ce a ales dr. Constantin Angelescu să scrie o carte despre Nicolae Paulescu?
Cuprins:
Deoarece toată viața i s-a făcut o mare nedreptate unchiului său, iar el a dorit să iasă totul la iveală, negru pe alb și clar pentru toată lumea. Ceea ce povestește el în această carte, se știe deja: lui Nicolae Paulescu i s-a furat premiul Nobel pentru descoperirea insulinei și tot timpul cât a fost în viață nu i s-a recunoscut meritul niciodată! Însă, ceea ce aduce în plus dr. Angelescu sunt detaliile despre viața medicului, toate sentimentele, greutățile și întâmplările prezentate în detaliu. Astfel, reușești să trăiești odată cu marele savant și să înțelegi totul mult mai bine.
Veți găsi prezentate date exacte și lucrările lui Paulescu, dar și scrisori pe care le-a primit.
Nicolae Paulescu a fost un om muncitor și pasionat de medicină și iubitor de oameni. Însă, acest lucru nu a fost înde-ajuns pentru cei din jur.
În 1921 face 4 publicații despre descoperirea insulinei și rezultatele obținute. În 1924 2 canadieni sunt „încununați” cu premiul Nobel pentru descoperirea insulinei. De ce această nedreptate? Ce s-a făcut pentru rezolvarea ei? De ce nu s-a putut rezolva? Cum de s-a ajuns ca după 50 de ani de la acordarea premiului Nobel, să îi fie recunoscut meritul și întâietatea acestei descoperiri? Cei 2 canadieni chiar au descoperit insulina fără să știe de publicația lui Paulescu sau i-au furat lucrarea științifică? Acestea sunt întrebările la care vă răspunde cartea- mai exact dr Angelescu și acesta este și motivul pentru care a scris-o. Ca toți să știe ce s-a întâmplat cu adevărat și de ce.
Concluziile trase de Nicolae Paulescu: (nu sunt toate, însă este singurul care a găsit legătura între glucoză și uree)
Concluzia?
Viața este nedreaptă și crudă. De cele mai multe ori, corectitudinea nu există și cei corecți sunt dați la fund. Munca depusă nu îți va fi recunoscută dacă nu cunoști pe cine trebuie. Singura ta șansă este să te lupți din toate puterile și să nu te lași niciodată sau să renunți.
Ce a făcut Paulescu? A renunțat. Aceasta este cea mai mare greșeală a lui. A luptat, dar nu înde-ajuns și astfel a pierdut enorm.
Dacă vreți să vă deschideți ochii,să înțelegeți cum merge lumea, de ce un mare om apreciat internațional în propia țară nu a reprezentat mare lucru, trebuie să citiți această carte.
Ce ai de învățat din această carte în afară de date științifice?
Că dreptatea nu există decât dacă ți-o faci cu mâna ta. Pentru ea trebuie să lupți enorm, dar altfel degeaba ai muncit.
Poate fi puțin greoaie din cauza datelor exacte științifice, a enumerării tuturor publicațiilor acestuia, însă merită ignorate pentru restul lecturii.
Ce nu îmi place la această carte este că se repetă în mai multe capitole cu aceleași subiecte/date exacte. Ar fi trebuit să fie puțin mai bine organizată.
Cartea se găsește pe www.elefant.ro (link direct către carte) sau pe www.edituravremea.ro.
Un roman cu poveste 100% reală despre care v-am povestit este AICI. (tematică medicală)
Cartea este pentru toată lumea! Nu trebuie să fii în domeniul medical ca să o citești. Acesta a fost articolul meu numit Recenzie NICOLAE C. PAULESCU Omul și opera sa de dr. Constantin Angelescu. Sper că v-a plăcut!
Pe voi v-ar tenta să citiți o astfel de carte?
9 comentarii
Nu știam despre Nicolae Paulescu, dar e bine sa fie promovati astfel de oameni mai mult.
Ce carte interesanta! O sa o citesc si eu cu siguranta! Multumim pentru aceasta recenzie minunata!
Foarte interesant subiect, macar Institutul National de Diabet ii poarta numele. Multumim pentru recenzie 🙂
Trebuie sa fie tare interesanta cartea, eu lucrez in domniu sanitar si mi-ar prinde bine sa stiu si eu mai multe despre una , despre alta 🙂
Din ce am citit pare tare interesanta. Deși nu este genul meu mi-a atras atenția.
Este o carte care îmi lipsește din bibliotecă, dar care cred că mi-ar plăcea să o adaug la colecție. Pare interesantă. ^_^
Pare chiar interesanta cartea. Cred ca ai multe de invatat din ea.
Da, as citi-o cu siguranta. Stiam de toata porcaria asta si de faptul ca nu i s-a acordat meritul cuvenit, dar ma bucur ca pana la urma, adevarul a iesit la suprafata. Premiu nobel sau nu, a ajutat multi oameni, iar asta se datoreaza lui. Cat despre ce ai spus de a cunoaste persoanele potrivite, asta e valabil si in ziua de azi. Cateodata ai impresia ca te lupti cu morile de vant, dar e de ajuns sa stie o mana de oameni adevarul, iar restul curge la sine.
N-am auzit pana acum de el, dar m-ar tenta sa citesc cartea