V-am vorbit acum puțin timp despre O fată în amurg, o dramă apărută tot în colecția editurii Rao. Acum a venit timpul să vorbim despre o altă apariție foarte bună: Colecționarul de obiecte pierdute de Ruth Hogan.
Am avut momente în care am renunțat la citit din cauza lipsei de timp. Însă, mi-am zis de câteva săptămâni că indiferent de situație de acum încolo nu va trece o zi fără să citesc. Pe kindle/pe telefon sau care fizică, nu contează, dar doar să citesc. Astfel, din momentul terminării acestei cărți am mai citit deja o altă carte și acum o citesc pe a3a.
V-ați gândit vreodată la adevărata însemnătate a obiectelor mici pentru oameni? La câtă suferință poate aduce pierderea lor? Indiferent de răspunsul la întrebarea mea, această carte trebuie citită, deoarece are răspunsul pentru voi!
Am să încep prin a vă spune așa cum v-am obișnuit, câte ceva despre carte la modul general, ca să o cunoașteți mai bine.
Colecționarul de obiecte pierdute- Ruth Hogan
Editura: Rao
Număr de pagini: 272
Autor: Ruth Hogan
Cine este Ruth Hogan?
Descriere oficială cărții:
Un roman de debut, fermecător și emoționant, care explorează felul în
care ne regăsim pe noi înșine, precum și legăturile surprinzătoare
dintre noi și obiectele cărora le atribuim magie și sens. Anthony
Peardew este colecționarul de obiecte pierdute. În urmă cu 40 de ani a
pierdut un obiect care îi fusese încredințat de logodnica lui, Therese.
În aceeași zi, ea a murit pe neașteptate, iar el a încercat să se
consoleze strângând obiectele pierdute de alții și scriind povestiri
despre ele. Atunci când i se apropie sfârșitul, Anthony îi încredinţează
această misiune asistentei sale, Laura, care va încerca să redea
obiectele pierdute proprietarilor.
Recenzie Colecționarul de obiecte pierdute Ruth Hogan
Trebuie să recunosc că a fost o lectură care m-a impresionat. Mie foarte rar îmi place ceva foarte mult. Citesc orice, chiar dacă nu este 100% pe placul meu, însă această carte chiar m-a făcut să îmi amintesc ce frumos este să citești acest gen de carte.
Așa cum zice și în descriere, avem personajul principal numit Anthony care din cauză că în aceeași zi a pierdut cea mai importantă persoană din viața lui, dar și obiectul oferit de ea, a ajuns să se piardă odată cu ele și pe sine însuși. Contrar așteptărilor, acesta nu o apucă pe căi greșite și nu se degradează psihic, pur și simplu se raportează la elementul-cheie al cărții: obiectele pierdute. Spun că este elementul cheie, deoarece vedeți chiar și din descriere că din cauza asta a început să colecționeze obiecte pierdute.
Personajele și structura operei- ce impact au avut cele două elemente asupra mea
Cartea este împărțită pe capitole. După cum probabil v-ați obișnuit dacă citiți cărți scrise în ultimii ani, și această autoare a alternat capitolele. Când se discută despre prezentul lui Anthony, când se discută despre un trecut ușor mai îndepărtat, care aparent nu are nicio legătură cu prezentul.
Personal, am înțeles acțiunea de la început, iar această alternanță nu m-a încurcat sau deranjat. Ba chiar am mărturisit într-o recenzie anterioară că îmi place foarte mult acest tip de structurare a operelor.
Cele două planuri narative sunt total separate pentru a ajunge la final să se întrepătrundă, dar vă las pe voi să aflați cum!
Unul dintre planurile narative se bazează pe prezent, pe viața lui Anthony și a Laurei. De asemenea, lucrurile sunt văzute treptat prin perspectiva fiecăruia dintre ei, aflând capitol cu capitol lucruri noi despre cei doi și despre viața lor. Mai apoi, o să avem inclusiv capitole care o vizează doar pe Laura și pe Sunshine- copilul din vecin cu autism și Freddy- grădinarul.
Celălalt plan narativ este din trecut și prezintă viața unui personaj feminin numit Eunice, descriind evenimentele din viața personală și nu numai.
Acest tip de structură are un impact foarte mare asupra mea, în bine, deoarece îmi place să descopăr acțiunea pas cu pas, ca un detectiv și la final lucrurile să aibă ceva în comun, într-un mod surprinzător!
Fiecare capitol are atașat înainte de începere o mică imagine care face aspectul paginilor mult mai plăcut!
Modul de deschidere a romanului..
Cartea începe prin niște fraze ca dintr-o poveste. Nu realizezi la ce se referă și ce se întâmplă de fapt, pentru a ajunge ca finalul să se termine aproximativ cu aceleași cuvinte. Nu știu dacă mai țineți minte din școală, dar studiam astfel de opere ciclice în liceu și tare îmi mai plăcea! Îmi dau o senzație de infinit, dar și de legătură strânsă a elementelor din roman!
Ce fel sunt construite personajele și ce impact a avut acțiunea asupra mea
Personal, nu mi-am dat seama de la început ce însemnătate au cu adevărat personajele, dar treptat, pe parcurs ce au fost construite am realizat că fiecare are ceva special. Relațiile dintre personaje ne învață destul de multe: prietenia cu cineva diferit, iubirea, tristețea, dorința de regăsire a sinelui, căutarea continuă a împlinirii, a face orice să te simți complet, disperarea sufletului în fața lucrurilor pe care nu le poți controla și înțelegerea față de cei din jur.
Căutarea lui Anthony de a se simți bine cu el și împlinit, s-a concretizat în colecționarea obiectelor pierdute, după ce el însuși a pierdut obiectul dăruit de viitoare lui soție, în ziua morții ei. Credea că astfel, se va simți mai puțin vinovat de ceea ce a făcut și că va scuti unele persoane de o suferință poate la fel de mare ca a lui. De asemenea, cum am mai zis, odată cu pierderea acelui element esențial din viața lui, Anthony s-a pierdut pe sine însăși. Acesta a căutat toată viața să se regăsească.
De asemenea, învățăm din viața lui Anthony ce importante sunt lucrurile mici în viață, că trebuie să le acordăm mult mai multă atenție și să nu pierdem nimic din vedere.
Eunice…
Pe partea cealaltă, viața lui Eunice și relația ei cu Bomber ne arată ce înseamnă iubirea față de cineva aparent inaccesibil, respectul și devotamentul. Însă, și Eunice pierde ceva important în viața ei- omul iubit. Care, ajunge să își piardă mințile și să se degradeze psihic.
Laura…
Laura, menajera lui Anthony rămâne cu tot ceea ce a deținut el, dar și cu sarcina de a încerca să restituie obiectele pierdute și colectate de-a lungul anilor de zile. Lucru care pare imposibil, dar de la ea și cele două personaje relativ noi: Sunshine și Freddy, aflăm că ceea ce pare imposibil, este de fapt posibil, dacă faci tot ce poți pentru asta. Astfel, cei trei reușesc împreună să ducă la bun sfârșit misiunea. Și astfel vor restaura liniștea lui Anthony și a iubitei sale, chiar și după moartea celor doi.
Vă las pe voi să aflați cum. Personal, am fost foarte încântată să pot învăța puterea regăsirii sinelui și a celui iubit și reacția oamenilor în fața acestui fapt.
Ce mi-a plăcut cel mai mult
Pe lângă faptul că avem foarte multe de învățat din această carte, că este scrisă frumos și relativ ușor, mi-a plăcut foarte mult faptul că fiecare obiect avea construită în jurul său o poveste ( Anthony fiind scriitor de meserie). Poveștile sunt foarte frumoase și pline de pasiune. Vă las un exemplu :
Vă las să citiți cartea și să aflați răspunsul la următoarele întrebări:
- Ce legătură are Eunice cu Anthony?
- Cum reușește Laura să restituie obiectele pierdute după atâția ani?
- Ce rol au Sunshine și Freddy în această operă?
- Ce puteți învăța din viața lui Eunice?
- Cum face față Eunice în fața unor situații neplăcute?
- Cum își construiesc cele două femei viața?
- Ce impact au persoanele iubite și degradarea acestora, asupra lor?
- Ce reprezintă de fapt elementul-cheie al romanului, adică obiectul pierdut de Anthony?
- Cum își regăsesc pacea personajele?
Sunt atât de multe lucruri de spus despre această carte. Eu știți că mereu am multe de spus, iar acum cu greu mă abțin să mă opresc aici. Când îți place ceva, este foarte greu să te oprești din povestit.
Notă Colecționarul de obiecte pierdute: 5/5!!
Cui recomand această Colecționarul de obiecte pierdute?
O recomand oricărei persoane care dorește să vadă ce înseamnă un drum spre regăsirea de sine. Poate treceți printr-un moment mai greu în viață și aveți nevoie de așa ceva. De asemenea, o recomand cititorilor universali, dar și celor care doresc să citească o poveste palpitantă, scrisă frumos și plină de exemple bune demne de urmat în viață.
Editura Rao vă așteaptă la ei pe site pentru a cumpăra cartea și pentru a regăsi și alte titluri foarte bune!
Voi ați citit această carte? Ce părere aveți despre subiectul ei?