Biblioteca de la miezul nopții de Matt Haig este o carte care te pune pe gânduri și care chiar te face să îți schimbi persepctiva asupra vieții. Nu am să dau detalii despre cum a fost construită cartea, deoarece astfel de informații găsiți peste tot.
Părerea mea despre Biblioteca de la miezul nopții – Matt Haig
De obicei nu îmi place să citesc cărțile care sunt foarte populare, deoarece nu de puține ori s-a întâmplat ca acestea să fie ușor puerile sau mai mult de atât. Dar, având în vedere că Matt Haig este un autor care a creat de-a lungul timpului câteva opere excepționale din punctul meu de vedere, am zis să îi dau o șansă înainte de a citi altceva.
Trebuie să menționez de la început că deși la început eram: Ce mai e și prostia asta?, după încă câteva pagini am devenit absolut captivată și am făcut tot posibilul să citesc cartea cât mai repede. Cartea este scrisă în stilul clasic a lui Matt Haig, ușor de citit și de înțeles, ceea ce te transpune mult mai repede și mai ușor în lumea creată de el.
Ideea centrală se învârte în jurul unui biblioteci, așa zisa: Biblioteca de la miezul nopții. Un loc unde ai posibilitatea să încerci toate viețile pe care le-ai fi avut dacă ai fi luat o altă decizie la un moment dat în viața ta. O decizie mică care poate schimba totul. Ai șansa să vezi cu ce viață ai fi fost mai fericit și chiar ai putea rămâne în ea pentru totodeauna dacă asta îți dorești cu adevărat. Acest concept cu care a venit autorul mi se pare emoționant și extraordinar, iar având în vedere mica mea cultură literară, este chiar unic pentru mine.
Personajul principal este Nora. O femeie tânără, care din copilărie a trecut prin multe greutăți. O femeie care, din varii motive nu mai are alături pe nimeni din familie. A făcut înot de performanță, dar a fost nevoită să renunțe. A avut o trupă rock care avea succes, dar din nou, a trebuit să renunțe. A iubit un bărbat, dar lucrurile nu au fost așa cum și-a dorit ea. A avut un animal de companie, dar acesta într-un final și-a pierdut viața.
Ajunsă la o vârsta când toată lumea în jur pare așezată, ea pare că are parte doar de ghinioane sau cel puțin așa le vede ea. Modalitatea de a ajunge în Biblioteca de la miezul nopții este înfiorătoare: sinuciderea. Însă, acest proces trebuia să aibă loc într-un moment în care personajul nu își dorea cu adevărat să moară. Astfel, ajunsă în Bibliotecă, aceasta are șansa de a trăi ce vieți dorește ea, cum dorește ea.
Bibliotecara sau mai bine zis personajul care o ajută să gestioneze situația este o persoană care a avut un rol cheie în viața ei. Tot ea, îi prezintă și o carte a regretelor – care a adunat tot ceea ce dorea ea să schimbe în viața ei la un moment dat.
În ce viață dorește să rămână Nora?
Ce fel era dacă nu se lăsa de înot?
Ce fel era dacă continua cu trupa rock?
Ce fel era dacă nu se despărțea de bărbatul iubit?
Ce fel era dacă începea o relație cu un vecin de al ei pe care îl plăcuse?
Ce fel era dacă nu îi murea animalul de companie? (ea considera că s-a întâmplat asta din vina ei)
De ce dorea să se sinucidă?
De ce dorește să schimbe ceva la viața ei actuală?
Ce sentimente poate transmite cu adevărat cartea?
Sunt întrebări la care vă las pe voi să găsiți un răspuns! Eu l-am găsit și am rămas cu adevărat uimită. Fiecare viață a Norei, trăită prin prisma bibliotecii de la miezul nopții, practic citindu-și viețile, îi arată cum stau/ar fi stat lucrurile cu adevărat și poate astfel înțelege dacă ar fi fost mai bine sau nu, dar și ce fel stau lucrurile cu adevărat. Norei îi îa destul de mult timp până să ajungă să înțeleagă cum stau lucrurile de fapt, dar fiind foarte realistă, cred că ne poate ajuta pe fiecare dintre noi să vedem lucrurile altfel.
Biblioteca de la miezul nopții este o carte din care ai de învățat mai multe decât ai crede. Înveți să iubești, să speri, să te împaci cu tine și cu cei din jur, să nu acționezi prostește de-a lungul vieții tale, să înțelegi că viața are demersul ei și că orice schimbare, oricât de mică te poate duce atât mai spre bine, dar și mai spre rău, să fii mulțumit cu ceea ce ai și cu adevărat fericit. Sentimentele prin care treci citind-o te fac să te simți ca într-un roller coaster, iar finalul te va face să fii alt om, dacă știi să citești cu adevărat o carte! Felul cum ajunge Nora la concluzia finală este un tumult de trăiri care te răscolește și te ademenește să vrei să știi mai multe despre ea.
Legătura cu viața reală a autorului
Acestea fiind spuse, opera are o însemnătate mult mai mare prin faptul că Matt Haig a scris-o ca un fel de autobiografie a lui și a gândurilor lui. Acesta, tânăr fiind, a dorit să se sinucidă și a trecut prin depresie, anxietate și alte tulburări psihice, dar a decis într-un final să lupte și să își mențină viața. Astfel, a ajuns unde este acum și încearcă prin această carte să ajute pe oricine este descurajat, să vadă viața cu alți ochi.