Astăzi am să vă prezint o recenzie a cărții Castelul de Franz Kafka. Un tip de articol pe care nu l-am mai făcut de mult din cauza sesiunii. Sper să vă placă și să citiți cu pasiune și atenție interpretările pe care eu le-am adus romanului.
Date despre carte și autor
Titlu: Castelul
Autor: Franz Kafka
Editură: Polirom
An traducere Mariana Bărbulescu: 2018
Număr pagini:433
Număr capitole: 25
Cine a fost Franz Kafka?
Franz Kafka a fost un scriitor de limbă germana, de origine evreu. A scris opere care pot fi încadrate în proză modernă. A trăit între anii 1893-1924. Alte 2 opere extrem de cunoscute sunt: romanul Procesul și nuvela Metamorfoza.
A fost un geniu neînțeles, care s-a integrat cu greu în societate și care vedea lucrurile normale ca fiind greu de dus la capăt.
Cum a fost pentru mine să citesc prima carte de Franz Kafka?
Pentru mine a fost un roman greu de citit, dar nu m-am lăsat până la ultimul cuvânt, deoarece îmi plac foarte mult provocările de acest fel.
Mi-a fost destul de greu să o interpretez și cu siguranță am omis destul de multe lucruri. În liceu eram foarte bună la așa ceva. Însă, între timp ocupându-mă majoritar de facultate, mi-am pierdut din experiența și din gândirea analitică literară. Franz Kafka a reușit prin romanul său Castelul să mă facă să reaprind această pasiune a interpretării literare.
La început, părea a fi un roman ușor de citit, fără prea multe subînțelesuri și chiar mă mira acest lucru, deoarece știam că Franz Kafka este un autor care scrie sobru și care este greu de citit. M-am înșelat, desigur. Cartea s-a dovedit a fi extrem de greu de citit, foarte plictisitoare pe ici-colo din cauza paginilor interminabile de monolog sau descrieri. Am încercat să fiu atentă la fiecare cuvânt și să înțeleg această carte.
Recenzie Castelul de Franz Kafka
Pe scurt, avem un personaj principal masculin pe nume K., pe parcurs apar și alte personaje principale/secundare importante sau nu pentru firul operei. Acțiunea se învârte în jurul acestui K., care a primit postul de ampretor la Castel, angajat fiind de un domn pe nume Klamm.
Pe tot parcursul acțiunii el încearcă să își întâlnească angajatorul, lucru care poate părea normal pentru toată lumea. Însă, Kafka are de gând să nu o lase să fie atât de simplu pe cât pare. Orice ar face, Klamm parcă este atât existent, cât și inexistent în ochii lui și al oamenilor.
Fără să stau să vă povestesc tot ce se întâmplă, am să mă leg de ceea ce mi se pare important mie:
- Logodnica lui K., Frieda, care apare după câteva capitole ale romanului, a fost iubita acestui Klamm, care ajunge să îi domine viața și gândurile fără ca măcar să îl întâlnească vreodată.
- Meseria pe care K. o are- arpentor la Castel- este una nesemnificativă, care conduce către nimic. Nu este validă nici măcar din punctul de vedere al necesității sale în acel moment pentru Castel. Practic, ceea ce trebuie să facă el, nu înseamnă nimic, dar el crede că este special.
Crezând acest lucru, nu poate fi convins sub nicio formă că este doar de umplutură și că nu reprezintă nimic. Toate personajele din jurul său: logodnica sa- fosta iubită a lui Klamm- Frieda, asistenții săi trimiși de către Castel, Barbanas care are rolul de a trimite scrisori la Castel sunt doar personaje efemere. Îți dau impresia că reprezintă ceva, dar de fapt, pe parcurs înțelegi că nu reprezintă nimic. Pur și simplu, se învârt în jurul lui K. fără să îl ajute să evolueze.
Dorința acestuia de a ajunge la Castel cuprinde întreg romanul, care înglobează în numărul de 25 de capitole toate încercările eșuate ale acestuia de a ajunge acolo.
K. practic a făcut o obsesie din a își întâlni angajatorul. Devine un scop în viața acestuia și parcă cu cât este mai aproape, cu atât este mai departe de împlinirea visului.
Aici este ceea ce am înțeles eu din romanul Castelul de Franz Kafka:
- Aspirația lui K de a își întâlni angajatorul–reprezintă idealul suprem la care aspiră un om și pe care nu îl poate atinge
- Castelul- reprezintă locul retras și misterios. Locul unde cele mai mare idealuri pot fi atinse. Unde totul este posibil și unde ajungi la o evoluție supremă. Unde te simți împlinit și unde crezi că îți poți găsi calea și sensul în viață. De fapt, Castelul reprezintă doar imposibilitatea omului de a își descifra sensul vieții și de a atinge idealurile menționate.
- K. – personajul principal este un nimeni, practic. Nu reprezintă nimic. Este doar K. Un K. care poate fi oricine, inclusiv Klamm. Un alter ego al acestuia.
- Klamm- după cum am spus, acesta este personajul „ideal” pentru K.. Numele acestuia începe exact cu inițiala personajului nostru principal anonim, practic. De aceea, din punctul meu de vedere, poate fi o reprezentare a lui K.
- Klamm este de fapt K. Un K. evoluat, un K. care a atins supremația existenței sale. Pe când K. este Klamm în lupta sa către supremație.
- Frieda, Barbanas, asistenții săi, surorile lui Barbanas– sunt doar personaje secundare, care intră în viața acestuia ori cu rolul de a îi împiedica evoluția, ori de a nu reprezenta nimic. Aceștia nu îl ajută cu nimic. Îi oferă doar un miraj. K. chiar crede că își va atinge scopul prin intermediul acestora, însă, pe parcurs toate iluziile create capătă contur real și descoperă că de fapt, nu îl ajutau cu nimic. Toți par că au o legătura strânsă cu Klamm, dar de fapt niciunul nu a ajuns la acesta în adevăratul sens al cuvântului.
Cine sunt celălalte personaje secundare din romanul Castelul de Franz Kafka și ce rol au avut?
- Frieda a fost iubita lui Klamm până să îl întâlească pe K., însă se dovedește că informațiile oferite de aceasta nu valorează nimic. Însă, ciudat, nici măcar K. nu încearcă să afle prea multe- poate pentru că îi este frică de această supremație.
- Barbanas ar fi expeditorul de scrisori care ajunge la Castel, la Klamm- de fapt, acesta nu ajunge niciodată până la misteriosul Klamm.
- Asistenții trimiși să îl ajute și păzească pe K. ar fi angajați direcți ai Castelului. Nici aceștia nu îi oferă ajutorul dorit.
- Pe parcurs mai apar numeroase personaje care îi dau indicii care îl pot ajuta să evolueze. Tot acestea îl fac și să stagneze din evoluție sau să involueze.
Cartea Castelul de Franz Kafka se poate găsi în librării și pe www.elefant.ro sau www.libris.ro
14 comentarii
Cu toate ca spui ca a fost greu de citit, se pare ca a vut un subiect interesant 🙂
Da, foarte solicitant și interesant.
De Franz Kafka mi-am tot propus să citesc cărți, dar încă nu le-a venit rândul. Voi ajunge și la ele.
Din punctul meu de vedere, ar trebui citite atunci când există timp de analiză și citit cuvânt cu cuvânt.. Și multă răbdare..
Nu am citit aceasta cartea asta 🙂 pare interesanta dar putin mai greoaie… trebuie sa o citesti in liniste si cu atentie 🙂 e putin mai greu pentru mine cu un bebe mic prin preajma :)) Te puup! ???
Eu de obicei renunt destul de usor cand vine vorba despre carti greu de inteles sau care ma plictisesc. Ai facut bine ca ai perseverat si intr-un final ai avut parte de o carte extrem de interesanta
Pare o carte tare interesantă. Dificilă, dar interesantă. Trebuie doar să ai starea de spirit necesară citirii acesteia ?
O lectura deloc usoara insa cred ca merita efortul, imi place recenzia facuta de tine
Mi-a placut foarte mult recenzia facuta de tine, ai pus in valoare foarte bine continutul cartii. O sa o pun pe lista mea de carti pentru viitor. ❤
Probabil și mie mi-ar fi un pic mai greu de citit ceva de la Kafka, dar cu puțină atenție sigur m-aș obișnuit cu stilul autorului. Trec și eu Castelul pe lista mea de lectură. Am tot zis că citesc ceva de la Kafka de mult timp… ?
Nu am citit-o și sincer nu știu dacă as putea sa o încep știind ca are 400+ pagini. Subiectul mi se pare interesant, dar cred ca e totuși prea lunga pentru mine.
Spre rusinea mea, nu am citit niciodata Kafka. Nu ma atrage deloc, nu stiu de ce. Ai surprins in recenzie foarte bine esenta cartii. Felicitari!
Ah, imi amintesc ca l-am citit in liceu. O lectura puternica pentru varsta aceea.
Sorry
Eu am cumpărat romanul in seara asta
Sper sa regăsesc în el experienta dulce Amara pe care o am de fiecare data când îl citesc pe Kafka
Încercarea nereușită de fiecare data de a se integra de a respecta cutumele și totuși…soarta planetele și echilibrul universului care il lovesc sau ocolesc…după caz pe Kafka vezi personajele lui..
.fatalitate numele tău e viata.