Anul 6 de la medicină- organizare, sesiune, examenul de rezidențiat

Anul 6 a venit parcă pe neașteptate, sinceră să fiu. Parcă nu realizam ce se întâmplă și că totul este pe final. Apoi a venit și pandemia și a făcut un final de an 6 total diferit față de orice îmi imaginam, însă am avut norocul de a avea parte totuși de un examen de licență normal și de un curs festiv.

Facultatea, examene, emoții, ore online

Primul semestru începuse în forță și chiar îmi erau pe plac 2-3 materii la care mă duceam la ore cu drag. Când vine vorba de semestrul 2, nu mai aveam mult din stagiul de Boli Infecțioase când a început pandemia care ne-a dat viețile peste cap. Din punctul meu de vedere, cu bune și cu rele, pandemia care a adus odată cu ea și facultatea online, per ansamblu a fost un lucru bun pentru studenții mediciniști de an terminal.

Deși am avut emoții cu privire la sesiune și examene și îmi părea că am mai mult timp ocupat decât în general, de fapt, am avut mult mai mult timp necesar studiului pentru rezidențiat. Doar că fiecare proces în sine îți cam lua din energie..

Important de menționat: la facultatea mea există sesiunea clasică când dai toate examenele deodată în toți cei 6 ani.

Așa că, după un semestru cu examene în format fizic a venit experiența examenelor online, care a fost ușor de temut pentru unii dintre noi.. deoarece era ceva nou pe ultima sută de m. Deși începutul a fost greu, am reușit să ne mobilizăm și să ne pregătim corespunzător atât pentru facultate, cât și pentru ceea ce a urmat. Desigur, nu a fost perfect peste tot, iar examenele online din punctul meu de vedere sunt o glumă (nu că la ălea fizice nu se pot face măgării), dar per total am fost mulțumită de faptul că deși nu mi-am cunoscut profesorii, am reușit să învăț destul de multe.

Tristețea venea mai mult din faptul că fiecare nu putea fi alături de colegii săi la ultimile ore de student și că astfel se termină facultatea de medicină.. Însă, am avut norocul să facem un superb curs festiv în aer liber (unde ne-a și plouat temeinic), iar examenul de licență s-a dat fizic.

Licența – examenul de licență

examen de licență

Dacă cineva se întreabă cum m-am descurcat cu toate, ei bine, am început să fac partea practică a licenței din vara anului 5. Mai exact, am colectat pe parcursul verii datele necesare pentru statistică (desigur, tema mea a fost  MCC, ca să aibă legătură cu cordul și cu partea chirurgicală).

În toamnă am făcut partea teoretică complet și am terminat statistica pentru licență – am făcut totul în Excel, nu m-am complicat cu SPSS sau alte aberații deoarece mi se pare că este o pierdere totală de timp. Este timp să se folosească lucrurile ăstea mai avansate în rezidențiat, când vor avea și un impact real asupra carierei.

La jumătatea primăverii aveam licența gata și chiar am susținut prezentare din ea la Sesiunea de Comunicări Științifice.

Mi s-a părut ușor, mi-a plăcut ceea ce am făcut și am avut marele avantaj că m-am ocupat de ea din timp. Am urât doar procesul de strângere a datelor deoarece fiind tot deodată a fost foarte foarte obositor și a necesitat foarte mult timp.

Prin urmare:

– NU LĂSAȚI LICENȚA PE ULTIMA SUTĂ DE M!

– NU plătiți pe cineva să vă facă licența!

Tot ceea ce trebuie să faceți este să vă organizați din timp. Începeți culegerea datelor cât mai repede, deoarece asta este partea cea mai lungă și mai obositoare. În primăvară MAXIM vă recomand să aveți licența finalizată și dată la corectat către coordonator.

Licența scrisă, în mare, este compusă astfel:

  • introducere – de ce ai ales tema – argumente personale + științifice
  • bibliografie
  • o parte teoretică
  • o parte practică
  • concluzii
  • anexe – cuprins, lista cu figuri, etc.

În partea teoretică veți aduce la cunoștință cititorului informații despre patologia aleasă. Veți colecta informații din cât mai multe cărți posibil și le veți RESCRIE CU CUVINTELE VOASTRE! Mare atenție să lucrați cât mai curat și cât mai personal, însă cu termenii medicali necesari, pentru a nu se considera plagiat. De asemenea, puteți veni cu studii și chiar este recomandat să faceți acest lucru. Puteți să le introduceți în comparații, gen.. uite ce a zis cartea x din anul y, iar studiul din anul 2020 realizat în țara x arată același lucru/arată o schimbare când vine vorba de… sau pur și simplu puteți adăuga studiul cu notă informativă.

În partea practică veți realiza tabele și figuri, mai exact statistica datelor pe care voi le-ați cules (cum am zis, eu am făcut în Excel, SPSS mi se pare o pierdere totală de timp pentru examenul de licență – veți avea studii de publicat, doctorate de făcut unde veți folosi SPSS de o să vă săturați și atunci are rost să vă chinuiți). Veți prezenta rezultatele și în scris, nu doar prin imagini și veți face comparații cu datele din literatură găsite de voi și cu studiile.

Sfat: aduceți cât mai multe studii în vedere, mai ales la partea de rezultate- parte practică adică și lucrați CURAT, ȘTIINȚIFIC ȘI CLAR. Mai bine licența voastră nu este extrem de complexă, dar este realizată bine, decât să fie complexă, dar să nu înțelegi nimic.

Nu uitați de cerințele de așezare în spațiu pe care vi le va comunica facultatea noastră. NU SCRIEȚI FRAGMENTE MARI. Mai dați și câte un enter ca să arate bine. Nu îngrămădiți subcapitolele, nu puneți mai multe subcapitole pe aceeași pagină etc.

Faceți totul să arate cât mai estetic!! Câteodată contează mai mult decât conținutul.

NU vă pierdeți mult timp cu licența, dar faceți-o din timp, ca să o faceți încet și sigur. Să vă dați timpul necesar să o corectați, să o recitiți, să o realizați voi, nu altcineva și să aveți când să veniți cu completări sau schimbări necesare. Și cel mai important, să nu vă plictisiți de realizarea ei și să nu intrați în panică de timp.

Personal, am lucrat 1-2-3 h depindea de timp și stare, de câteva ori pe săptămână (variind desigur în funcție de chef, timp și altele).

PPT-ul necesar pentru prezentarea orală a licenței

  • Puneți MULTE imagini/figuri!
    Indiferent că este vorba de 1-2 slideuri MAXIM pentru partea teoretică, fie că este vorba de partea practică, veniți cu imagini – cu reprezentarea patologiei alese, cu figuri care să exprime emoțiile prezentate (pentru psihi sau altele), cu tabelele/figurile care să prezinte statistica, cu imagini ale rezultatelor paraclinice sau imagini cu investigațiile mai interesante/aparte găsite- eco, EKG, RX etc. și vorbiți pe ele!
  • NU puneți mult text… puțin spre deloc chiar.. strictul necesar. Mai exact, cuvintele importante, care trebuie să iasă în evidență sau ce riscați voi să uitați din varii motive.
  • Învățați foarte bine prezentarea – să știți datele din statistici pe de rost, comparațiile, studiile și desigur patologia despre care voi ați făcut lucrarea.
  • Nu citiți de pe slideuri.. însă vă puteți uita ca să vorbiți pe imagini sau să trageți un ochi dacă v-ați pierdut ideea.
  • Îmbracă-te frumos – adică elegant, da fără a exagera. Nu te duce în tricou și blugi/adidași sau fustă și adidași și alte astfel de combinații. Prezența ta valorificată prin vestimentație și atitudine va conta cel puțin la fel de mult ca ceea ce vei prezenta.

Duceți-vă la cât mai multe congrese/conferințe/sesiuni studențești să vedeți cum prezintă diverși oameni, să alegeți ce vă place și ce nu și să vedeți ce e cel mai apreciat.

Mai important, participați voi activ cu prezentări la cât de multe congrese etc. puteți. Nu contează că vă este rușine, că nu aveți emoții sau chef. Vă va ajuta să vă formați frumos și să aveți încredere în voi la licență și nu numai.

La medicină nu uitați că prezentarea orală a licenței vine după examenul scris, care în cazul meu a fost tip grilă din materia de rezindețiat!

Rezidențiat

rezidențiat

Nu am să lungesc vorba deoarece vreau să fac un articol separat cu subiectul ăsta.

Aici vă spun așa:

  • am început din octombrie 2019
  • am început cu pași mici: am făcut schițe
  • am început mai intens din martie 2020
  • am început cu capitolul de cardio, am continuat cu pneumo, anemiile, apoi chir generală
  • mi-am făcut propiile schițe să arate cât mai frumos pentru mine pentru capitolele importante
  • nu am apucat să fac schițe la tot, dar câte ceva cu mâna mea tot am scris
  • m-am uitat la videouri pe youtube ca să înțeleg și eu câte ceva, că din aberațiile ălea din majoritatea capitolelor nu înțelegeai mai nimic
  • am încercat să învăț logic cât mi-a permis toceala
  • observ că încă nu am uitat multe
  • cel mai greu a fost pentru mine să învăț: cardiomiopatiile și valvulopatiile pentru că erau pe scurt, foarte prost făcute și nu înțelegeai nimic – din videouri am înțeles, da nu m-a ajutat și pentru rezi, desigur că capitolul de renal – mai ales EAB ȘI EHE (EAB am făcut pe sărite cu o zi înainte de rezi… mă rog, câteva ore), glomerulopatiile, dar și leucemiile, dar nu așa mult și neuro mai ales partea de anato pe care am citit-o, apoi am ignorat-o
  • am învățat singură prin scris – schițe, am învățat cu videouri, am învățat cu audio, am învățat cu colegii, am învățat cu voce tare – citind sau prin repetare, am învățat recapitulând pe sărite, dar și bolile/informațiile una după alta, am învățat cu formule memotehnice și cu flashcarduri sau postituri- fiecare metodă m-a ajutat într-un fel și nu regret că am adoptat orice am apucat ca metodă de învățat
  • m-am stresat extrem de tare
  • am pierdut din cauza îmbulinatului greșit la examen 46 puncte (adică ori nu am accentuat bulina înde-ajuns, ori am depășit marginea)
  • nu aș repeta aberația asta de examen decât dacă este absolut necesar pentru viața/viitorul meu
  • mi-a permis nota să aleg la rezi ce îmi doream – aveam o singură opțiune reală, opțiunile 2,3 erau înrudite cu prima, doar ca să am lucruri comune, respectiv ce echivala când aș mai fi dat încă o dată ca să iau ce vreau
  • am dat absolut toate simulările existente sau cel puțin de care am dat eu, fie că învățasem tot sau nu- m-a ajutat foarte mult să îmi văd nivelul; nu am luat sub 700 de puncte nici când nu aveam 3 sferturi dintr-un compendiu învățat, iar simularea era doar din acel compendiu

O carte despre chirurgie cardiovasculară, scrisă de către un chirurg din Marea Britanie pentru a își pune în scris experiența găsiți pe Elefant.ro. V-am lăsat link-ul direct către ea. Eu am adorat-o și am avut și fericita ocazie să îl întâlnesc pe medic.

Nu mi s-a părut prea greu să învăț și pentru examenele din sesiune și pentru licență și pentru rezi, deoarece am început din timp pentru stilul meu, cu pași mici și destul de organizat pentru fiecare în parte. Nu am lăsat nimic pe ultima sută de m (doar materiile din sesiune cu cantitate mai mică de învățat). Stresant a fost să fiu pregătită bine pentru examenul scris de licență, pentru rezi trecusem prin tot, eram sigură cât de cât pe mine, dar prin ce am trecut atunci ca stare.. nu doresc nimănui.

Revin cu un articol doar despre rezi! Promit!

Ce info ai vrea să mai afli de la mine despre rezi sau orice ține de facultatea de medicină?

Posibil să-ți placă și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *