5 ingrediente periculoase din produsele de makeup și îngrijire. Exemple de produse cosmetice de încredere

Vreau să vă vorbesc despre ce ingrediente periculoase există în produsele de makeup și îngrijire, eu luând decizia să le evit cât mai mult.

În continuare vă explic de ce ar trebui să faceți si voi la fel! Dacă doriți să fiți frumoase, dar și sănătoase pe termen lung, acestea sunt ingredientele de care trebuie să vă feriți cel mai mult:

  1. Parabeni

  2. Parfum

  3. Aluminiu

  4. Petrolat și produsele derivate din petrol

  5. Uleiuri minerale

Legendă: DS= DANGEROUS SCORE

O să atașez aici câteva exemple de produse care pot fi utilizate des, fără să aibă cele mai nocive ingrediente descrise aici, unele neavându-le măcar nici pe cele cu DS mic- cremă Sebo Vegetal Yves Rocher, cremă de mâini și corp Neutrogena fără parfum/parabeni- cea de mâini nu are nici Petrolat, mască de față Garnier, apă micelară Garnier, Bioderma, Avene și apă termală Avene.

1. Parabeni – 7/10 scor de pericol!!

Sigur până acum ați auzit foarte multe despre cât de periculoși sunt parabenii, iar până în momentul de față se consideră că se află în topul ingredientelor care trebuie evitate neapărat, alături de parfum.

Cum îți dai seama că produsul tău conține parabeni?

Simplu! În lista de ingrediente găsești scris: paraben sau o substanță care are sufixul – paraben.

Dar de ce sunt atât de periculoși?

Cercetătorii au descoperit că riscul acestora este mare si că trebuie evitați pe cât de mult se poate, deoarece afectează sistemul endocrin ducând de la dezechilibre hormonale la cancerul mamar (Care este influențat de cele mai multe ori de către hormonii progesteron și estrogen, deci de sistemul endocrin).

Parabenii practic MIMEAZĂ acțiunea ESTROGENILOR, și cum v-am spus mai sus, estrogenii sunt hormoni care joacă un rol extrem de important în inducerea, dar și tratarea cancerului de sân.

De asemenea dau reacții alergice și imunotoxice!

Cremă de mâini Neutrogena fără parfum, fără parabeni, fără petrolaum.
Cremă de mâini cu D-panthenol și vitamine, fără parabeni

Unde sunt găsiți?

În parfumuri, conservanți, produse de makeup, produse de îngrijire a corpului-creme etc.

Cel mai puțin periculos din familia de parabeni este :

methylparaben= extract de semințe de grapefruit

Scor:4/10, se gaseste in aprox 12.500 de produse

Însă, un studiu arată că interferează cu expresia genelor umane, ceea ce înseamnă că produce modificări celulare și biochimice la nivelul ADN-ului- pot duce cu ușurință la cancer.

Cei  mai periculoși sunt:

Isobutilparaben(1884 produse) și isopropilparaben ( 368 produse)care au scorul 8/10!!

Propilparaben= acid benzoic 4-hydroxy-;7/10 – aprox 11.350 produse

Butilparaben= 4- hidroxi- butil ester benzoic acid;7/10! În aprox 3.500 de produse

Prin urmare, sunt mulți care sunt foarte periculoși, însă cel mai des întâlniți sunt metilparabenul și propilparabenul.

Crema Yves Rocher, fără parabeni, parfumul este ultimul pe listă și are mai mult de 91% produse naturale. O ador!

 

2. Parfum- Fragrance- Aroma

Cantitatea de parfum din produs dictează și cât de periculos este produsul.

Cum îți poți da seama ce cantitate de parfum are produsul tău?

Nimic mai simplu: doar uită-te ce poziție are în lista ingredientelor.

Dacă este printre primele locuri, nu cumpăra acel produs deoarece înseamnă că are o cantitate foarte mare de parfum. Însă dacă este ultimul/penultimul sau și mai bine.. NU ARE DELOC PARFUM, îl poți cumpăra cu o oarecare mai mare siguranță pentru sănătatea ta. Desigur, cel mai bine este să nu conțină deloc parfum.

În momentul de față eu caut să am cât mai multe produse de îngrijire fără parfum. Prefer ca pe viitor să nu mă îmbolnăvesc, decât să folosesc acum produse de îngrijire corporală parfumate zi de zi!

Cremă de corp Neutrogena fără parfum, fără parabeni
Există produse care au nota 10/10 scoR de pericol!

Exemple: apele de toaletă de la Adidas, șampoane Biosilk, parfumuri Calvin Klein, produsele de protecție solară de la Neutrogena, vopselele de păr de la Revlon și lista continuă.

Produse care conțin parfum, dar au risc mic, având nota 2/10 sunt:

Produsele de la Welenda și șampon Klorane cu mușețel.

Media DS a produselor care conțin parfum este de 8/10!

Ce pot produce?

Problema cu acest ingredient este că produce în timp boli variate, care nu au un organ-target, afectează absolut orice.

Poate produce cancer, alergii, imunotoxicitate, dar este și un iritant al pielii, al ochilor și mai ales al plămânilor-pentru ca îl inhalați!!

Apă termală Avene naturală! Apă micelară Avene – fără parfum/parabeni/petrolaum/aluminiu/uleiuri minerale Apă de trandafiri care conține apă și apă de trandafiri naturală!

 

3. Aluminiu

Există 2 tipuri de aluminiu : pudră și aluminium hydroxide. Diferența dintre cele 2 constă în faptul că aluminiul pudră este extrem de toxic- DG=9, iar cel hydroxide are DS=1.

Ce poate produce utilizarea în exces a acestui ingredient?

Cel pudră este foarte toxic mai ales la nivelul sistemului nervos ceea ce poartă numele de neurotoxicitate. Alte efecte nedorite ar fi absorbtia la nivelul pielii și inducerea toxicității la nivelul unor organe. Un studiu din 2016 chiar a arătat că are potențialul de a produce mutații la nivelul ADN-ului, ceea ce duce la cancer sau boli autoimune.

De ce se folosește aluminiul în industria cosmetică? În ce produse îl găsiți? Este folosit foarte des pentru că este un pigment care dă culoare inclusiv fardului de pleoape, tușul de ochi, mascara, ruj, pudre, blush-uri, dar se găsește și în deodorante și antiperspirante, creându-se în ultimii ani o adevărată dispută pro și contra acestor deodorante.

4. Petrolatum = Mineral Jelly

DS=4/10

Petrolatum este un produs derivat din petrol care are rolul de a da strălucire și de a catifela. Motiv pentru care, este folosit din plin în industria cosmetică.

Unde îl puteți găsi?

În balsamul de păr, creme de față/mâini/corp, fard de pleoape, săpun, balsam de buze, gel de dul și creme de protecție solară.

Ce efect are?

Este considerat a fi toxic pentru organismul uman, însă prin faptul că DS=4, este mai puțin periculos decât alte ingrediente. Dar, și acesta poate avea potențial cancerigen când conține anumite impurități pe care tu, utilizatorul, nu ai de unde ști că le conține.

5. Uleiurile minerale

Acestea sunt obținute de asemenea în urma procesului de rafinare al petrolului.

DS: 1-3, ceea ce îl face să fie semnificativ mai puțin periculos față de alte ingrediente precum parfum sau parabeni.

Unde îl găsiți?

  • Creme hidratante și de copii;
  • Rujuri/glossuri;
  • Vopsea de păr;
  • Blush/corector/pudră/fard de pleoape;
  • Creme de protecție solară șamd.

Ce poate produce pe termen lung?

Cancer- dar numai anumite produse.

Este toxic pentru corpul uman, ducând la dezvoltarea alergiilor.

Din punct de vedere estetic: acnee și încarcă porii ducând la un aspect lipsit de vitalitate al pielii.

Apa micelară și gelul micelar Garniere nu conțin parfum, parabeni sau celălalte ingrediente.
Masca de față nu conține parabeni, dar are parfumul ultimul pe lista ingredientelor.

Acestea au fost cele 5 ingrediente pe care eu am considerat că este bine să le aduc în vederea tuturor care folosesc produse de makeup și cosmetică zi de zi!

Desigur, mai există multe alte ingrediente care este de preferat să fie evitate, măcar prin a fi utilizate mai rar: Titanium Dioxide aproape nelipsit din fardurile de pleoape și produsele de cosmetică, Laureat Sulfat de Sodiu mai ales din produsele care fac spumă (deci poți cumpăra produse care nu fac spumă) și lista continuă.

Prin aceste informații nu am vrut să te sperii, însă am vrut să te fac să ai mai multă grijă de sănătatea ta! Toate aceste informații se referă la utilizarea lor în exces sau pe o perioadă lungă de timp- însă și acest lucru variază, depinzând strict de propiul tău organism și propia ta genetică!

Este important să ne simțim frumoase, dar la fel de important este să ne păstrăm sănătatea ca să avem starea necesară de a ne îngriji pe tot parcursul vieții!

Putem face acest lucru, evitând cât de mult se poate produsele care au un scor de pericol foarte mare- parabenii, parfumul pe care eu le consider absolut esențial de evitat, iar cele care au un scor mai mic, pot fi utilizate mai des, însă nu în exces!

Nu se poate să nu le utilizăm absolut deloc, asta așa este, dar mă repet, putem avea o grijă mai mare când vine vorba de ceea ce ne cumpărăm.

Sper că v-am fost de ajutor!!! Vă doresc să aveți de acum mai multă grijă când vine vorba de ceea ce vă cumpărați!

Info http://www.ewg.org/

Posibil să-ți placă și

11 comentarii

  1. Nu sunt niciodata destul de informata pe subiect, nu citesc etichetele. De cele mai multe ori ma ghidez dupa parerile altora despre produs. Ador produsele de la Yves Rocher si apa termala Avene 🙂

    1. Eu am devenit de curând obsedată de ingrediente.. un caz în familie cu cancer de sân… unde a primit recomandări să nu mai folosească produse cu parabeni și parfum, și am căutat să mă informez de ce.. Și când am descoperit, am aruncat aproape toate produsele cu parabeni din casă… mai ales cremele de corp/față. Am păstrat doar 2 palete de la makeup revolution care conțin parabeni cu blush-uri pe care le ador..

  2. Dacă nu este vorba despre un produs alimentar, oamenii nu se înghesuie să citească lista ingredientelor. Nu știu de ce există pe piață astfel de pericole. Ar trebui făcută o filtrare serioasă. M-aș bucura dacă articolul tău ar schimba obiceiurile de consum măcar pentru zece oameni. Ar fi un început bun.

  3. In urma cu cativa ani buni am avut o acnee nodulo-chistica care m-a impins la medicul dermatolog. Acesta mi-a recomandat o gama de produse dermatocosmetice care imi priesc si pe care le folosesc in continuare.
    Tot atunci am inceput sa citesc lista ingredientelor si sa le verific pe Beautypedia. Nu fac asta in mod obsesiv insa atunci cand sunt tentata sa cumpar un produs de care nu am neaparata nevoie, o fac.
    PS: Si eu folosesc apa micelara de la Garnier, varianta roz.

  4. Multumim ca ai ales sa împărtășești aceste informații cu noi. Sper ca articolul sa ajung la cat mai multe persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *