5 cărți pe care le-aș reciti – prezentare pe scurt

Articolul de astăzi va fi despre 5 cărți pe care le-aș reciti cu prima ocazie, întrucât mi-au plăcut foarte mult. Nu este un top! Ordinea este aleatorie deoarece nu am putut alege ce cărți îmi plac mai mult. Toate mi s-au părut minunate. Nu le voi face o recenzie acum și nici o descriere prea amănunțită, pur și simplu vă voi spune de ce mi-au plăcut.

Ador să citesc, mi se pare o fi o activitate care pe lângă faptul că te relaxează, te ajută intelectual foarte mult. Ai multe de învățat chiar și din cărțile de ficțiune, deoarece vezi tipologii de oameni, diverse caractere, fapte, care te vor ajuta să observi oamenii mai bine. Nu mai spun câte ai de învățat din cărțile istorice, de cultură generală sau de dezvoltare personală.

Cărțile nu se încadrează de asemenea în nicio categorie anume. Totul a fost ales doar după cât de mult mi-au plăcut.

Prin urmare, acestea sunt cele 5 cărți pe care le-aș reciti:

1. Fragile Lives- Dr. Stephen Westaby 

Poate am ales acest titlu din cauza pasiunii pentru medicină, însă vă asigur că oricine o poate citi! Este scrisă în așa fel încât poate fi înțeleasă și de o persoană care nu studiază medicina, iar prin intermendiul ei dr Stephen Westaby își prezintă cele mai impresionante cazuri, tot ceea ce a reușit el să facă în cariera sa, cum a ajuns să fie un chirurg cardiac de succes și cel mai important, te motivează. Îți arată că indiferent de poziția de la care ai început, poți ajunge să ai succes prin muncă, determinare și pasiune!

Este o lectură superbă pentru studenții la medicină, pentru medici și nu numai. Cartea am cumpărat-o după ce am participat la un congres unde acesta a fost invitat și am avut chiar onoarea să discut față în față cu acest mare chirurg.

Întreaga recenzie a cărții o puteți găsi aici.

secretele succesului, fragile lives

2. Secretele succesului- Dale Carnegie

După cum spune și titlul, aceasta este o carte de dezvoltare personală. Am cumpărat-o într-un moment de cumpănă din punct de vedere a relației cu oamenii și când mă gândeam serios la cum pot ajunge un medic foarte bun pe viitor.

Este o carte foarte cunoscută, fiind în librării de aproximativ 119 ani (data primei apariții este 1899). În carte, Dale Carnagie își spune cum trebuie să acționezi ca să te faci plăcut în fața oamenilor, ce trebuie să faci și când, de ce șamd. Îți prezintă inclusiv povești reale la care a asistat sau în care a fost implicat direct, din viața marilor oameni ai lumii, inclusiv oameni importanți din istorie. A scris acest lucruri pentru a îți arăta unde au greșit ei, ce trebuiau să facă de fapt, cum i-a făcut el, Dale Carngie, să își schimbe viața în bine și să aibă mai mult succes.

Poate tehnologia a avansat, dar omul și psihologia lui este aceeași. Dale Carnagie este un mare cunoscător al omului și ai foarte multe de învățat din cartea lui. Pe mine m-a ajutat foarte mult, dar ca să ajungi să ai succes trebuie să recitești cartea de câteva ori și să lupți să îți intre în reflex diferite gesturi sau tipuri de reacții.

3. Egipteanul- Mika Waltari

egipteanul

Poza este făcută în tren, în timp ce făceam un lung drum Galați-Cluj. Am citit cartea destul de greu, într-un timp foarte lung (am ajuns cu ea după inclusiv la mare). Are aproximativ 1000 de pagini și este plină de nume de persoane/orașe originare din Egipt și nu numai, ceea ce face puțin dificilă lectura dacă vrei să citești totul cu atenție. Eu am ales să nu ratez niciun cuvânt, așa că mi-a luat destul de mult timp să citesc cartea.

Vă pot spune că a meritat din plin. Este o carte foarte bună, pe care o ador și aș lua rând cu rând din nou, cu prima ocazie. Eu ador tot ceea ce ține de egiptul antic, iar aceasta a fost o ocazie minunată să trăiesc momente din vechiul egipt. Unul dintre personajele principale este chiar medic. Citind cele 1000 de pagini veți face cunoștință cu diverse tipologii de oameni, diverse caractere și fapte. Totul este creat într-un cadru specific erei, care te uimește și te face să trăiești sentimente foarte profunde, mai ales dacă Egiptul reprezintă o slăbiciune pentru tine, așa cum reprezintă pentru mine. Personajul trăiește o evoluție de lungă durată, din toate punctele de vedere, iar tu ești alături de el urmărindu-i și analizându-i fiecare pas.

Cartea face parte dintr-o serie care mai include 2 romane intitulate Romanul și Etrusul. Etrusul este deja citită, urmează imediat după sesiune și Romanul.

4. Privighetoarea- Kristin Hannah

privighetoarea

Este o carte pe care am descoperit-o întâmplător pe www.elefant.ro și de care m-am îndrăgostit iremediabil.  Această carte a ajuns cu mine prin București. Mi-a plăcut atât de mult acest gen de carte încât mi-am mai cumpărat încă 2 asemănătoare: Printre tonuri cenușii și Când înflorește liliacul. Sunt cărți a căror acțiune are loc în timpul celui de-al doilea război mondial și arată viața oamenilor de atunci. Prezintă personaje feminine puternice, care trec cu brio peste orice problemă.

Sunt niște cărți tulburătoare, toate meritând să fie în acest articol descrise, însă am spus că mă rezum la 5 cărți. O să vină și timpul să vă vorbesc despre celălalte.

Din aceeași categorie am mai citit și Cântecul păsărilor, Hoțul de cărți și Bibliotecara de la Auschwitz care sunt niște cărți foarte tulburătoare care merită să fie menționate în acest articol!

5. Cel care mă așteaptă-  Parinoush Saniee

cel care ma asteapta

Este o carte din literatura arabă, care prezintă viața unei femei din această comunitate, căsătorită cu un bărbat care părea a fi total în afara ideilor obișnuite tradiției lor, dar care asculte alte secrete, destul de tulburătoare pentru personajul feminin principal.

Aceasta trece prin multe întâmplări grele, devine mai puternică, se maturizează și încearcă să aibă o viață bună indiferent de probleme.

Cartea poate fi luată ca un exemplu pentru orice femeie care crede că nu mai are putere destulă sau care crede că nu are cum să scape din situațiile grele în care se află. Este scrisă minunat, motiv pentru care este și foarte populară.

 

Acestea au fost cărțile pe care am ales să vi le prezint astăzi. Mult mai multe cărți merită să fie menționate aici, însă o să am grijă să o fac pe viitor, în alte articole.

Am încercat să aleg cărți din categorii diferite, pentru a vă oferi o oarecare diversitate.

Voi le-ați citit? Care sunt cărțile voastre preferate?

Posibil să-ți placă și

31 de comentarii

  1. Interesante titluri, am adaugat 2 pe lista “ to read”
    Paulo Coelho – Spioana – mi-a placut mult, atat pentru felul in care e scrisa (desi nu eram fan Coelho), cat si pentru povestea in sine ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *